Menu Zamknij

Ekologiczne sposoby na grillowanie

grill

Grillowanie to popularna forma spędzania czasu na świeżym powietrzu i delektowania się pysznym jedzeniem. Szczególnie maj kojarzy nam się z grillem w rodzinnym gronie. Warto jednak pamiętać aby także w czasie wiosennego spotkania z bliskimi zadbać o środowisko. Jak ekologicznie grillować?

Po pierwsze, wybierz ekologiczne paliwo. Zamiast tradycyjnych brykietów węglowych, zastosuj brykiet z drewna z certyfikatem FSC lub naturalne produkty, takie jak węgiel drzewny. Unikaj paliw opartych na węglu kamiennym, które emitują więcej szkodliwych substancji.

Ogranicz odpady. Unikaj plastikowych naczyń i sztućców. Zamiast tego, używaj drewnianych sztućców czy papierowych naczyń. Wybieraj lokalne i sezonowe produkty, aby ograniczyć zużycie plastikowych opakowań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *