Menu Zamknij

Folia aluminiowa – matowa i połyskująca strona

Jak dwie strony medalu – istnieją też dwie strony folii aluminiowej. Jedna jest połyskująca, a druga całkiem matowa. Dlaczego tak jest? Czy każda strona ma jakieś zastosowanie?

Strona błyszcząca folii aluminiowej mocniej utrzymuje ciepło. Jeżeli chcemy zapakować naszą potrawę w taki sposób, aby, jak najdłużej utrzymało się jej ciepło, powinniśmy włożyć je do folii aluminiowej błyszczącą stroną. Podobnie powinniśmy wykorzystywać folię w czasie pieczenia.

Jeżeli natomiast chcemy, aby potrawy przechowywane w lodówce zachowały jak najdłużej swoją świeżość powinniśmy postąpić na odwrót. W tym wypadku matowa strona powinna być wewnętrzną. Takie zastosowanie pozwoli maksymalnie długo przechowywać żywność w lodówce.

folia aluminowa, strona matowa i błyszcząca folii aluminiowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *