Z przybyciem lata, sklepy i targi rozkwitają mnóstwem sezonowych owoców. To idealny moment, aby zacząć przygotowania na zimę i zamrozić niektóre z nich, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Proces ten jest prosty i składa się z kilku kroków.
Zacznij od wyboru dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Truskawki, maliny, borówki, wiśnie czy brzoskwinie to tylko niektóre z owoców, które świetnie nadają się do mrożenia. Owoce należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć, aby zminimalizować formowanie się lodu. W przypadku większych owoców, takich jak brzoskwinie, zaleca się ich pokrojenie na mniejsze kawałki.
Układaj owoce na blaszce w jednej warstwie, a następnie wstaw do zamrażarki. Gdy owoce są już zamrożone, można je przenieść do woreczków strunowych lub pojemników na żywność. Pamiętaj, aby dokładnie oznaczyć każdą porcję – napisz na niej datę i rodzaj owoców. Tak przygotowane owoce z łatwością przetrwają zimę, dostarczając Ci smak lata w chłodniejsze dni.