Menu Zamknij

Muffiny w papierowych foremkach – przepisy

Muffiny i babeczki to coś co kocha każdy miłośnik słodkości. Najwygodniej zjadać je prosto z papierowej foremki, która będzie trzymać ciasto w czasie pieczenia i posłuży jako dekoracja podczas wykładania smakołyków na stół. Smaków i wariacji na temat babeczek jest wiele. Oto dwa proste przepisy na znakomite muffinki.

Muffiny czekoladowe

Składniki :

  • 150 g masła
  • 150 g czekolady
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
  • Masło roztapiamy i studzimy. Czekoladę kroimy na kawałeczki.
  • Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy.
  • Jajka rozmiksowujemy w drugiej misce razem z mlekiem.
  • Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną, roztopione masło i na koniec posiekaną czekoladę.
  • Masę przekładamy do papilotek umieszczonych w formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut.

Babeczki z malinami

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych lub płatków migdałów
  • maliny
  • Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty.
  • Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, (szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.
  • Gdy masa przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie wymieszać. Do gęstej masy dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia,  mieszać przez około 1 minutę. Wymieszać z wiórkami kokosowymi lub zmielonymi płatkami migdałów.
  • Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 3 maliny wciskając je w ciasto do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec przez około 20 minut w 170 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *