Muffiny i babeczki to coś co kocha każdy miłośnik słodkości. Najwygodniej zjadać je prosto z papierowej foremki, która będzie trzymać ciasto w czasie pieczenia i posłuży jako dekoracja podczas wykładania smakołyków na stół. Smaków i wariacji na temat babeczek jest wiele. Oto dwa proste przepisy na znakomite muffinki.
Muffiny czekoladowe
Składniki :
- 150 g masła
- 150 g czekolady
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 170 ml mleka
- Masło roztapiamy i studzimy. Czekoladę kroimy na kawałeczki.
- Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy.
- Jajka rozmiksowujemy w drugiej misce razem z mlekiem.
- Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną, roztopione masło i na koniec posiekaną czekoladę.
- Masę przekładamy do papilotek umieszczonych w formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut.
Babeczki z malinami
Składniki:
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych lub płatków migdałów
- maliny
- Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty.
- Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, (szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Gdy masa przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie wymieszać. Do gęstej masy dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszać przez około 1 minutę. Wymieszać z wiórkami kokosowymi lub zmielonymi płatkami migdałów.
- Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 3 maliny wciskając je w ciasto do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 170 stopniach.