Menu Zamknij

W co najlepiej pakować pieczywo?

Opakowania na pieczywo powinno być papierowe czy foliowe? Jak najdłużej zachować świeżość i smak pieczywa? Jeśli ma być to kilka godzin lepsza będzie torebka papierowa w której nasze pieczywo nie straci na swojej chrupkości, świeżości. Jednak dłuższe przechowywanie w torebce papierowej może doprowadzić do nadmiernego wysuszenia i pieczywo nie będzie nadawało się do jedzenia. Istotny wpływ ma poziom wilgotności w otoczeniu i temperatura oraz to czy miejsce przechowywania jak na przykład, chlebak czy oddzielna szafka. Przy dużej wilgotności powietrza chleb w torebce będzie wysychał wolniej.

W piekarniach czy sklepach gdzie dostępne jest pieczywo, do pakowania używa się przeważnie torebek papierowych gdyż do takich najlepiej pakować świeży, a czasami nawet ciepły chleb. W takich papierowych torebkach podczas transportu do domu zachowa swoją świeżość i chrupkość. W foliowym opakowaniu pieczywo by zwilgotniało na skutek czego jego skórka stałaby się bardziej „gumowa”.
Rodzaj opakowania powinien być dobrany do konkretnego pieczywa, które zamierzamy pakować. Należy uwzględnić takie czynniki, jak rodzaj pieczywa, okres oraz warunki przechowywania.

Plusem woreczków foliowych jest niska przepuszczalność pary wodnej oraz wilgoci. Pieczywo wysycha wolniej i nie chłonie innych zapachów gdy przechowujemy je np. w lodówce. Minus jest taki, że po paru dniach pieczywo w woreczku foliowym może zapleśnieć. Bardzo ważne aby pamiętać, że zawijanie w folię powinno odbyć się dopiero po tym, jak chleb będzie całkowicie wystudzony.

Dodaj komentarz