Menu Zamknij

Wielkanocne babeczki – przepis

W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć pysznej babeczki, którą potem podzielimy się z rodziną przy stole, podobnie jak całą jego zawartością. Warto jednak upiec więcej niż jedną babeczkę i móc cieszyć się nimi nieco dłużej. Oto przepis na przepyszne wielkanocne babeczki.

Składniki :

  • 2 jajka
  • 100 g oleju roślinnego
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie :

  1. Jajka musimy ocieplić. Olej delikatnie podgrzewamy.
  2. Do oleju dodajemy sok z cytryny
  3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  4. Jajka ubijmy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę.
  5. W drugiej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia.
  6. W 3 partiach dodajemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy.
  7. Następnie dodajemy tłuszcz z sokiem z cytryny.
  8. Jednolitą masę wlewamy do foremek i pieczemy ok. 20-25 minut
  9. Po ostudzeniu ozdabiamy w wielkanocny sposób

wielkanocne babeczki