W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć pysznej babeczki, którą potem podzielimy się z rodziną przy stole, podobnie jak całą jego zawartością. Warto jednak upiec więcej niż jedną babeczkę i móc cieszyć się nimi nieco dłużej. Oto przepis na przepyszne wielkanocne babeczki.
Składniki :
- 2 jajka
- 100 g oleju roślinnego
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki drobnego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie :
- Jajka musimy ocieplić. Olej delikatnie podgrzewamy.
- Do oleju dodajemy sok z cytryny
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Jajka ubijmy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę.
- W drugiej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia.
- W 3 partiach dodajemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy.
- Następnie dodajemy tłuszcz z sokiem z cytryny.
- Jednolitą masę wlewamy do foremek i pieczemy ok. 20-25 minut
- Po ostudzeniu ozdabiamy w wielkanocny sposób